kosmetyki mineralne
ecolore logo small
Strona główna / Mineralni Bohaterowie

Mineralni Bohaterowie

MICA

Mika to jeden z najpopularniejszych wypełniaczy kosmetycznych. Jest to substancja pochodzenia mineralnego. Mika otrzymywana jest z serycytu, glinokrzemianu z grupy mik. Występuje w wielu odmianach.

Mika nadaje pudrom lekkości i powoduje, że kosmetyki dobrze się rozprowadzają. Działa przeciwzbrylająco. Kosmetyki zawierające perłową mikę, jako główny składnik, po aplikacji na skórę mają delikatny połysk zbliżony do naturalnego połysku zdrowej skóry. Subtelny połysk ożywia twarz oraz optycznie wygładza zmarszczki.


TITANIUM DIOXIDE

Dwutlenek tytanu, substancja pochodzenia mineralnego. Jest źródłem białego pigmentu i przez wielu ekspertów uważana jest za najlepszy naturalny filtr przeciwsłoneczny. W kosmetykach kolorowych (pudrach, szminkach czy podkładach) ten biały barwnik stosowany jest jako rozjaśniacz. Zwiększa krycie.


ZINC OXIDE

Tlenek cynku, substancja pochodzenia mineralnego. W kosmetykach spełnia funkcję antybakteryjną. Jest doskonałym filtrem UVA i UVB. Zwiększa krycie i przyczepność. Rozjaśnia mieszanki kolorystyczne.


KAOLIN

Glinka biała, substancja pochodzenia mineralnego. Silnie adsorbuje wilgoć i tłuszcz. Kaolin idealny jest do cery tłustej. Może być wykorzystywany do wytwarzania cieni do oczu, pudrów, podkładów itp.


MAGNESIUM STEARATE

Stearynian magnezu, sól magnezowa kwasu stearynowego. zwiększa poślizg kosmetyku, jego przyczepność oraz poprawia jego aplikację zmniejszając pylistość.


CI 77288

Zieleń chromowa, substancja pochodzenia mineralnego, barwnik kosmetyczny.


CI 77266

Czarny barwnik kosmetyczny pochodzenia mineralnego.


CI 77007

Ultramaryna, substancja pochodzenia mineralnego, barwnik kosmetyczny.


CI 77742

Fiolet manganowy, substancja pochodzenia mineralnego, barwnik kosmetyczny.


CI 77492

Tlenek żelaza - żółcień, substancja pochodzenia mineralnego, barwnik kosmetyczny.


CI 77510

Błękit pruski - substancja pochodzenia mineralnego, barwnik kosmetyczny.


CI 77491

Tlenek żelaza – czerwień, substancja pochodzenia mineralnego, barwnik kosmetyczny.


CI 77499

Tlenek żelaza – czerń, substancja pochodzenia mineralnego, barwnik kosmetyczny.